Receptek

Néhány recept ajánlatunk, amelyek akkor a legfinomabbak, ha ízletes Kisteleki termékekkel készülnek

JUHTÚRÓVAL KÉSZÜLT ÉTELEK
MASCARPÓNÉVAL KÉSZÜLT ÉTELEK
Juhtúrós sütőtöksaláta bébispenóttal
hozzáVALÓK

Egy kisebb, 1 kg-os kanadai sütőtök maréknyi tökmag 
1 csomag (10 dkg) bébispenót 
20 dkg Kisteleki natúr juhtúró sülthagymával 

az öntethez: 
4 evőkanál olaj (részben vagy egészben olíva is lehet) 
2-2 evőkanál balzsamecet és méz, 1 mokkáskanál só, fél mokkáskanál őrölt fekete bors  
ELKÉSZÍTÉS

1. A megmosott tököt lapjában kettévágjuk, majd miután a magjait kikapartuk, kétujjnyi széles szeletekre vágjuk. Sütőpapírral vagy fóliával bélelt tepsibe rakjuk és közepesen forró sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük. Fontos, hogy ne süljön túl, hisz akkor nem lehet majd vágni.

2. A tökmagot egy serpenyőbe szárazon, azaz mindenféle zsiradék nélkül megpirítjuk, hűlni hagyjuk. A spenótot 4 tányéron elosztjuk.
 
3. A kihűlt sütőtököt meghámozzuk, 2 centis kockákra vágjuk és a tányérokon, halmozva elosztjuk.
 
4. Az öntethez valókat egy kisebb, jól záródó üvegbe töltjük, lezárjuk és nagyon alaposan összerázzuk. Az előkészített hozzávalókra locsoljuk végül a tökmaggal megszórjuk. Végül a juhtúrót rákanalazzuk és a sült hagymával megszórjuk.
hozzáVALÓK

Egy kisebb, 1 kg-os kanadai sütőtök maréknyi tökmag 
1 csomag (10 dkg) bébispenót 
20 dkg Kisteleki natúr juhtúró sülthagymával 

az öntethez: 
4 evőkanál olaj (részben vagy egészben olíva is lehet) 
2-2 evőkanál balzsamecet és méz, 1 mokkáskanál só, fél mokkáskanál őrölt fekete bors  
ELKÉSZÍTÉS

1. A megmosott tököt lapjában kettévágjuk, majd miután a magjait kikapartuk, kétujjnyi széles szeletekre vágjuk. Sütőpapírral vagy fóliával bélelt tepsibe rakjuk és közepesen forró sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük. Fontos, hogy ne süljön túl, hisz akkor nem lehet majd vágni.

2. A tökmagot egy serpenyőbe szárazon, azaz mindenféle zsiradék nélkül megpirítjuk, hűlni hagyjuk. A spenótot 4 tányéron elosztjuk.
 
3. A kihűlt sütőtököt meghámozzuk, 2 centis kockákra vágjuk és a tányérokon, halmozva elosztjuk.
 
4. Az öntethez valókat egy kisebb, jól záródó üvegbe töltjük, lezárjuk és nagyon alaposan összerázzuk. Az előkészített hozzávalókra locsoljuk végül a tökmaggal megszórjuk. Végül a juhtúrót rákanalazzuk és a sült hagymával megszórjuk.
Natúr juhtúrós sajtgolyók
Natúr juhtúrós sonkás tojásos nokedli
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ 35 PERC
hozzáVALÓK
5 főtt tojás
25-30 dkg főtt füstölt sonka
1 evőkanál zsír vagy 2 evőkanál olaj
20 dkg Kisteleki natúr juhtúró
néhány tekerésnyi bors,
10 dkg bébi paraj
 
a tésztához:
50 dkg finomliszt, 1+1 kiskanál só, 2 tojás, kb. 4,5 dl hideg víz
ELKÉSZÍTÉS

1. A főtt tojást és a sonkát 1 centis kockákra vágjuk.

2. A tésztához valókból a hagyományos módon galuskatésztát keverünk, enyhén sózott vízben kifőzzük, leszűrjük, jól lecsöpögtetjük.

3. Egy nagy serpenyőben a zsírt megforrósítjuk. A galuskát jól megforrósítjuk benne, majd hozzáadjuk a főtt tojást és a sonkát is. Kis darabokban rárakjuk a juhtúrót, ami megolvadva egy kicsit krémesebbé, szaftosabbá teszi az ételt. Végül a bébi parajt is beleforgatjuk Ha kell utánasózzuk, megborsozzuk
Elkészítési idő: 2 óra 10 perc
hozzáVALÓK
80 dkg pulykamellfilé
só, őrölt fekete bors
fél fej vöröshagyma
4 evőkanál olaj
2-2 sárgarépa és petrezselyemgyökér
10 dkg csiperkegomba
2 főtt tojás
20 dkg Kisteleki Natúr juhtúró sült hagymával
1 tojás
ELKÉSZÍTÉS
1. A pulykamellet a rostjaira merőlegesen 4, egyenként kb. 15 dekás szeletet vágunk. Vékonyra, téglalap alakúra kiverjük. A széleit, és ha vannak benne inak, azokat is bevágjuk, és 1 kiskanálnyi sóval meg 1 mokkáskanál borssal behintve félretesszük.

2. A többi húst ledaráljuk. A hagymát finomra aprítjuk, 3 evőkanál olajon megfonnyasztjuk. Az összes zöldséget megtisztítjuk. Az egyik répát és gyökeret félcentis kockákra vágjuk, a hagymán megfuttatjuk. 2 evőkanál vizet aláöntve, kis lángon 10 percig pároljuk. Hozzáadjuk a fölkockázott gombát, és további 5 percig pároljuk. A tűzről levéve hűlni hagyjuk, majd a kockákra vágott főtt tojással, a darált hússal, a juhtúróval, a sült hagymával, meg a nyers tojással összedolgozzuk, megsózzuk, megborsozzuk.

3. Egyenletesen a hússzeletekre kenjük, majd összegöngyöljük és megolajozott alufóliába csomagoljuk. Tepsibe fektetjük, majd egy kevés vizet aláöntve, előmelegített sütőben 165 fokon 50 perc alatt megsütjük.

4. A sütőből kivéve, kb. 15 percig pihentetjük, majd a fóliából kicsomagoljuk. Tálaláskor a pulykatekercset fölszeleteljük, burgonya pürével és friss salátákkal körítjük.
Juhtúróval töltött pulykamell konyhafőnök módra
Csevapcsicsa juhtúrós tzatzikivel és sült hagymával
hozzáVALÓK
a csevapcsicsához:
70 dkg darált zsíros marhahús
30 dkg darált zsíros sertéshús
1 mokkáskanál szódabikarbóna
kicsit kevesebb, mint 1 csapott evőkanál só
fél kiskanál őrölt fekete bors
2-3 evőkanál jéghideg víz (lehet szódavíz is)
2-3 evőkanál olaj

a juhtúrós tzatziki-hez:
2 kígyóuborka
1 kiskanál só
2 dl natúr krémes görög joghurt
2 db 125 g-os Kisteleki natúr juhtúró sült hagymával
4 gerezd fokhagyma
fél mokkáskanál őrölt fekete bors
1 csokor friss kapor
ELKÉSZÍTÉS
1. Először a tzatzikit készítjük el. Ehhez az uborkát megmossuk, lereszeljük, majd a sóval összeforgatjuk és egy órán át állni hagyjuk. Ezután alaposan kifacsarjuk. A joghurtot a juhtúróval simára keverjük, megborsozzuk, a fölaprított kaprot beleforgatjuk. 
 

2. A kétféle húst kockákra vágjuk, majd kétszer ledaráljuk. Ezután a szódabikarbónával, a sóval, a borssal és a jéghideg vízzel alaposan összegyúrjuk. Letakarjuk és hűtőszekrényben érleljük 1 éjszakán át.

3. Másnap vizes kézzel hüvelykujjnyi kolbászkákat formálunk belőle, amiket kettesével kihegyezett hurkapálcára vagy nyársra húzunk. Amikor a rostély kellően forró és a faszén csak parázslik alatta, a húsos nyársakat rárakjuk, és többször megforgatva kb. 12 perc alatt megsütjük, közben egy kevés olajjal kenegetjük.

4. Köretként a juhtúrós tzazzikit, a sült hagymát, a karikákra vágott lila hagymát és puha kenyeret kínálunk hozzá.
hozzáVALÓK
1 nagy sertés csülök
1 evőkanál só
1 kiskanál fekete egész bors
1 vöröshagyma
1 fej fokhagyma
2 babérlevél
1 üveg sör
20 dkg füstölt szalonna
ELKÉSZÍTÉS
1. Az csülköt megmossuk, lábasba rakjuk, annyi hidegvizet öntünk rá amennyi ellepi. A megtisztított hagymákat, a babérlevelet, az egész borsot és a sót beleszórjuk, majd kislángon majdnem puhára főzzük. A főző léből kiemeljük, lecsöpögtetjük, és egy enyhén beolajozott tepsire fektetjük.

2. Forró sütőben, kb. 1 óra alatt szép pirosra sütjük. Sütés közben sörbe mártott szalonnával kenegetjük.

3. A körethez a paprikákat megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk, majd forró serpenyőben, az olívaolajon, kevergetve-rázogatva, megsütjük. A fölszeletelt fokhagymával fűszerezzük, megsózzuk, megborsozzuk, majd a karikákra vágott újhagymát is rádobjuk.
Kemencés csülök grillezett sülthagymás juhtúrós paprikával
Borjúragu leves kapros juhtúrós galuskával
hozzáVALÓK
50 dkg kicsontozott báránycomb vagy lapocka
1 kis vöröshagyma
4 evőkanál olaj
2 gerezd fokhagyma (el is maradhat)
1 evőkanál só
1 mokkáskanál szegfűbors
1-1 kiskanál kakukkfű és tárkony
1 hegyes édes zöldpaprika
2-2 sárgarépa és petrezselyemgyökér
4-5 csiperkegomba
15 dkg fagyasztott zöldborsó
2 dl tejföl
1 evőkanál finomliszt
1 kis citrom leve

A juhtúrós galuskához:
1 tojás
10 dkg liszt
1 mokkáskanál só
1 db 125 g-os Kisteleki natúr juhtúró sülthagymával
1 csokor kapor
ELKÉSZÍTÉS
1. A húst lehártyázzuk, 1 centis kockákra vágjuk. A hagymát finomra aprítjuk, az olajon, lábasban megfonnyasztjuk. A hússal és a zúzott fokhagymával még 4-5 percig pirítjuk.
 

2. Bő 1,5 liter vízzel fölöntjük, megsózzuk, szelíden befűszerezzük, fölforraljuk. A paprikát egészben, a kétféle répát félkarikákra vágva adjuk hozzá. Lefödve, kis lángon kb. 1 óra alatt puhára főzzük. A főzés végefelé a cikkekre vágott gombát és a még fagyos borsót is belefőzzük.

3. A tejfölt a liszttel simára keverjük, egy keveset
a forró levesből – a sűrűje nélkül – belemerünk, így öntjük vissza a többi leveshez. Kevergetve 3-4 percig forraljuk, ezalatt a leve kissé besűrűsödik. Citromlével ízesítjük.
 
4. A galuskához a tojást a liszttel, a sóval, a juhtúróval, a sülthagymával és a fölaprított kaporral összekeverjük. Enyhén sós, forrásban lévő vízbe szaggatjuk, 4-5 perc alatt megfőzzük, leszűrjük, leöblítjük, majd a forró levesbe rakjuk.
hozzáVALÓK
80 dkg sertés szűz
1 csokor friss zsálya
3 evőkanál mustár (lehet akár többféle is)
1-2 kiskanál citromlé
1 kiskanál só
1 mokkáskanál őrölt fekete bors
2 db 125 g-os Kisteleki natúr juhtúró sülthagymával
kb. 16 vékony szelet főtt füstölt szalonna
 
a sütéshez:
10 dkg mangalicazsír
ELKÉSZÍTÉS
1. A húst vágódeszkára fektetjük, a vastagabb részét lapjában bevágjuk, kihajtjuk és enyhén megklopfoljuk, hogy minél inkább téglalap alakú legyen. Úgy alakítjuk, hogy akkora szeletekre vághassuk, mint amekkora a szalonna.

2. A zsálya levélkéit a szárról lecsipkedjük, apróra vágjuk, a mustárhoz keverjük a citromlével, a sóval és a borssal és a sülthagymás juhtúróval együtt.

3. Minden hús lapra szalonnaszeleteket illesztünk. A mustáros zsályás juhtúróval gazdagon megkenjük, föltekerjük, és fogvájóval megtűzzük, nehogy sütés közben szétnyíljon.

4. Egy serpenyőt megforrósítjuk, majd a zsírt fölolvasztjuk benne. A tekercseket belerakjuk és közepesen erős tűz fölött, többször megforgatva 8-10 perc alatt megsütjük. A zsírból kiemeljük kissé hűlni hagyjuk, majd 1 centis szeletekre vágjuk. A szeleteket szorosan, lapjában bambusznyársra húzzuk, majd faszénparázs fölé helyezett grill rácsra fektetve oldalanként 2-3 perc alatt megpirítjuk.

Tálaláskor friss salátával kínáljuk.
Zsályás-baconos sertés szűz juhtúróval töltve nyárson sült hagymával
Vörösboros liba zúza pörkölt juhtúrós-sült hagymás sztrapacskával
hozzáVALÓK
1 kg libazúza
2 vöröshagyma
5 evőkanál olaj
fél mokkáskanál őrölt köménymag
3-4 nagyobb gerezd fokhagyma
1 csapott evőkanál jóféle pirospaprika
kb. 1 kiskanál só
1-1 paprika és paradicsom vagy 15 dkg kész lecsó
1 mokkáskanál csípős paprika krém
1 dl száraz vörösbor
 
a sztrapacskához:
20 dkg füstölt (nem főtt!) kolozsvári szalonna (lehet az olcsóbb füstölt szalonna is)
3 evőkanál sertészsír
1 kg (tisztítva 80 dkg) főzni való lisztes fajtájú burgonya
kb. 40 dkg finomliszt
kb. 2 kiskanál só
2 db Kisteleki natúr juhtúró sült hagymával
ELKÉSZÍTÉS

1. A zúzákat félbevágjuk, belsejüket, ha kell, kikaparjuk, kimossuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, majd egy nagy lábasban az olajon a zúzával együtt 10-15 perc alatt megpirítjuk. A köménnyel meg a zúzott fokhagyma felével fűszerezzük.

2. A tűzről lehúzva a pirospaprikával meghintjük, egy kevés (kb. 1,5 deci) vizet öntünk alá, megsózzuk, és az apróra vágott paradicsomot és paprikát is belekeverjük. Lefödve, kis lángon kb. 1,5 óra alatt puhára pároljuk, közben elfövő levét folyamatosan pótoljuk, végül a maradék fokhagymával fűszerezzük, a paprikakrémmel „tüzesítjük”. Nagyjából 15-20 perccel hogy elkészülne, a vörösbort is beleöntjük, így főzzük készre.

Sztrapacska elkészítése:
 

1. A szalonnát kis kockákra vágjuk, és egy lábasban, a fölolvasztott zsíron, megsütjük.

2. A burgonyát megtisztítjuk, kis lyukú reszelőn lereszeljük. Annyi liszttel dolgozzuk össze, hogy sűrű galuskatésztát kapjunk, 1 kiskanál sóval ízesítjük. Tojás nem kell bele, a krumpli keményítője összetartja a kis galuskákat, de nem árt azért néhány darabot próbaképpen kifőzni, mert ha kell, keverhetünk még hozzá lisztet.

3. Nagyobb lyukú galuskaszaggatón bő, sózott, gyöngyöző forrású vízbe kis galuskákat szaggatunk belőle. Kb. 10 percig főzzük, leszűrjük, folyó hideg víz alatt leöblítjük, lecsöpögtetjük, majd fölolvasztott zsíron átforgatjuk. Ha mind kész, a sült szalonnakockákkal és a kis darabokban hozzáadott juhtúróval összeforgatjuk, végül az egészet forró sütőbe toljuk, és egy kicsit megpirítjuk. Tálaláskor a zúza pörköltet a sztrapacskával tálaljuk, amit a sült hagymával szórunk meg.
hozzáVALÓK

500 g Kisteleki mascarpone
500 ml habtejszín
500 g cukrozott gesztenyemassza
4 dl főzött kávé
1 kis üveg rumaroma
400 g babapiskóta
1 ek keserű kakópor

ELKÉSZÍTÉS
  1. A mascarpone krémet és a gesztenyemassza ¾ részét összekeverjük. A habtejszínt keményre verjük, majd hozzákeverjük a gesztenyés-mascarpone krémhez.

  2. A kávéba beleöntjük a rumaromát és a babapiskótákat egyenként megforgatjuk benne, majd a tál aljára fektetjük.

  3. Az első sor babapiskótára ráhalmozzuk a krém felét, majd újabb sor piskóta és újabb sor krém következik.

  4. A tetejét meghintjük kakaóporral és a végén az ¼ rész gesztenyemasszát ráreszeljük.
Gesztenyés Tiramisu
Málnás Tiramisu
hozzáVALÓK

500g mascarpone
250 ml cukrozatlan habtejszín
1 db rumaroma 
1,5 dl málnaszörp 
1,5 dl kávé
40 db babapiskóta 
250 g friss vagy fagyasztott málna 
1 evőkanál cukrozatlan kakaópor

ELŐKÉSZÜLETEK
  1. A 250 ml habtejszínt 2 evőkanál cukorral habbá verjük, majd apránként hozzá adjuk a mascarponehoz, robotgéppel egy egységes krémet keverünk belőle.

  2. 1,5 dl frissen főzött fekete kávéba, szintén 1,5 dl málnaszörpöt teszünk, valamint egy kisüveges rumaromát. 

     

 
ELKÉSZÍTÉS
  1. 20 db babapiskótát kávéba áztatunk és a tál aljába helyezzük el.

  2. Ezt követően a krém felét a piskóták tetején egységeset eloszlatjuk, majd 250 g málnát rászórunk. Fontos, hogy ha fagyasztott málnával dolgozunk, olvasztásnál csöpögtessük le! 

  3. Ha ezzel megvagyunk, jöhet a következő réteg kávéba áztatott piskóta, majd a maradék krémet dolgozzuk el a tetején

  4. Díszítésként 1 evőkanál cukrozatlan kakaóporral meghintjük.