Balzsamecetes cékla csilis juhtúróval

Csilis juhtúrós bazsalikomos céklasaláta

Hozzávalók
8, egyformán gyerekökölnyi méretű cékla
3-4 evőkanál sütéshez való olívaolaj
kb. 1 kiskanál só
1 mokkáskanál őrölt fekete bors
1 mokkáskanál őrölt kömény,
2-2 evőkanál modenai balzsamecet és méz
5 dkg szezámmag
2 doboz Kisteleki csilis ízesítésű juhtúró, sült hagymával

Elkészítés:
1. Nagyjából egyformán gyerekökölnyi méretű céklát vásároljunk, amiket alaposan megmosunk. Egyenként alufóliába csomagoljuk, tepsibe rakjuk és közepesen forró sütőben 190-200 fok kb.1 óra alatt megsütjük. Hűlni hagyjuk, a fóliából kicsomagoljuk, majd meghámozzuk és 2 centis kockákra vágjuk.

2. Az olajat egy serpenyőben kissé megforrósítjuk, a céklát rászórjuk. Rázogatva egy kicsit megpirítjuk, majd megsózzuk, megborsozzuk, a köménnyel fűszerezzük. A balzsamecettel és a mézzel ízesítjük, 2-3 percig pároljuk.

3. Tálaláskor a balzsamos céklát tányérokra halmozzuk, a szárazon megpirított szezámmaggal megszórjuk, a chilis juhtúrót rákanalazzuk, végül a csomagolásban található sült hagymával díszítjük.

4. Önmagában is megállja a helyét, de kitűnő körete lehet grillezett húsoknak vagy halaknak is


4 főre
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc