Vörösboros liba zúza pörkölt juhtúrós-sült hagymás sztrapacskával

Vörösboros liba zúza pörkölt juhtúrós-sült hagymás sztrapacskával

Hozzávalók
1 kg libazúza
2 vöröshagyma
5 evőkanál olaj
fél mokkáskanál őrölt köménymag
3-4 nagyobb gerezd fokhagyma
1 csapott evőkanál jóféle pirospaprika
kb. 1 kiskanál só
1-1 paprika és paradicsom vagy 15 dkg kész lecsó
1 mokkáskanál csípős paprika krém
1 dl száraz vörösbor

a sztrapacskához:
20 dkg füstölt (nem főtt!) kolozsvári szalonna (lehet az olcsóbb füstölt szalonna is)
3 evőkanál sertészsír
1 kg (tisztítva 80 dkg) főzni való lisztes fajtájú burgonya
kb. 40 dkg finomliszt
kb. 2 kiskanál só
2 db Kisteleki natúr juhtúró sült hagymával

Elkészítés:
1. A zúzákat félbevágjuk, belsejüket, ha kell, kikaparjuk, kimossuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, majd egy nagy lábasban az olajon a zúzával együtt 10-15 perc alatt megpirítjuk. A köménnyel meg a zúzott fokhagyma felével fűszerezzük.

2. A tűzről lehúzva a pirospaprikával meghintjük, egy kevés (kb. 1,5 deci) vizet öntünk alá, megsózzuk, és az apróra vágott paradicsomot és paprikát is belekeverjük. Lefödve, kis lángon kb. 1,5 óra alatt puhára pároljuk, közben elfövő levét folyamatosan pótoljuk, végül a maradék fokhagymával fűszerezzük, a paprikakrémmel „tüzesítjük”. Nagyjából 15-20 perccel hogy elkészülne, a vörösbort is beleöntjük, így főzzük készre.

Sztrapacska elkészítése:
1. A szalonnát kis kockákra vágjuk, és egy lábasban, a fölolvasztott zsíron, megsütjük.

2. A burgonyát megtisztítjuk, kis lyukú reszelőn lereszeljük. Annyi liszttel dolgozzuk össze, hogy sűrű galuskatésztát kapjunk, 1 kiskanál sóval ízesítjük. Tojás nem kell bele, a krumpli keményítője összetartja a kis galuskákat, de nem árt azért néhány darabot próbaképpen kifőzni, mert ha kell, keverhetünk még hozzá lisztet.

3. Nagyobb lyukú galuskaszaggatón bő, sózott, gyöngyöző forrású vízbe kis galuskákat szaggatunk belőle. Kb. 10 percig főzzük, leszűrjük, folyó hideg víz alatt leöblítjük, lecsöpögtetjük, majd fölolvasztott zsíron átforgatjuk. Ha mind kész, a sült szalonnakockákkal és a kis darabokban hozzáadott juhtúróval összeforgatjuk, végül az egészet forró sütőbe toljuk, és egy kicsit megpirítjuk. Tálaláskor a zúza pörköltet a sztrapacskával tálaljuk, amit a sült hagymával szórunk meg.