Borjúragu leves kapros juhtúrós galuskával

Borjúragu leves kapros juhtúrós galuskával

Hozzávalók
50 dkg kicsontozott báránycomb vagy lapocka
1 kis vöröshagyma
4 evőkanál olaj
2 gerezd fokhagyma (el is maradhat)
1 evőkanál só
1 mokkáskanál szegfűbors
1-1 kiskanál kakukkfű és tárkony
1 hegyes édes zöldpaprika
2-2 sárgarépa és petrezselyemgyökér
4-5 csiperkegomba
15 dkg fagyasztott zöldborsó
2 dl tejföl
1 evőkanál finomliszt
1 kis citrom leve

A juhtúrós galuskához:
1 tojás
10 dkg liszt
1 mokkáskanál só
1 db 125 g-os Kisteleki natúr juhtúró sülthagymával
1 csokor kapor

Elkészítés:
1. A húst lehártyázzuk, 1 centis kockákra vágjuk. A hagymát finomra aprítjuk, az olajon, lábasban megfonnyasztjuk. A hússal és a zúzott fokhagymával még 4-5 percig pirítjuk.
2. Bő 1,5 liter vízzel fölöntjük, megsózzuk, szelíden befűszerezzük, fölforraljuk. A paprikát egészben, a kétféle répát félkarikákra vágva adjuk hozzá. Lefödve, kis lángon kb. 1 óra alatt puhára főzzük. A főzés végefelé a cikkekre vágott gombát és a még fagyos borsót is belefőzzük.

3. A tejfölt a liszttel simára keverjük, egy keveset
a forró levesből – a sűrűje nélkül – belemerünk, így öntjük vissza a többi leveshez. Kevergetve 3-4 percig forraljuk, ezalatt a leve kissé besűrűsödik. Citromlével ízesítjük.
4. A galuskához a tojást a liszttel, a sóval, a juhtúróval, a sülthagymával és a fölaprított kaporral összekeverjük. Enyhén sós, forrásban lévő vízbe szaggatjuk, 4-5 perc alatt megfőzzük, leszűrjük, leöblítjük, majd a forró levesbe rakjuk.